Romantikus városok Horvátországban

Horvátországot legtöbben a csodás tengerpartja miatt látogatják, pedig a lenyűgöző természeti szépségek mellett számos izgalmas és érdekes látványosság vár minket. Csodás élmény például bebarangolni a romantikus városokat.  Az utazás költségeit pontosabban megtervezhetjük az itt található autópályadíj-kalkulátor segítségével.

36069934 - rovinj is a romantic city and very popular tourist destination in croatia

A romantikus Rovinj

Rovinj egy kis szelet Olaszország az Isztria nyugati partvidékén, Pula és Koper között: romantikus, ódon kis sikátorok, az ablakok közt kiteregetett száradó ruhák, kopott, színes házfalak között, álmosan ringatózó halászcsónakok mellett andaloghatunk. Védjegye a lenyűgöző, tengerbe nyúló szirtfok, melynek közepén a Szent Eufémia-templom magasodik.

87161377 - world war ii naval statue in valerijin park, roman amphitheater. pula, istria, croatia,

Pula történelmi öröksége

Pula hangulata egészen magával ragadó: erről gondoskodik azzal, hogy páratlanul gazdag történelmi építészeti emlékekben: ilyen például az amfiteátrum, a lenyűgöző Augustus és Róma templom, a Herkules-kapu, a Sergius-diadalív vagy a kettős ívű Porta Geminia kapu. Leghíresebb ékessége természetesen az amfiteátrum. A 23 ezer fő befogadására készült építmény a római kori amfiteátrumok közül az öt legnagyobb közé tartozott, és olyan jó állapotban maradt fenn, hogy ma is koncerteket, fesztiválokat rendeznek benne.

Trogir, középkori hangulatban

Trogir 1997 óta az UNESCO Világörökségi listáján szerepel. A Split melletti kikötőváros különleges település: központja egy kis szigetre épült és egykoron a magyar királyság része volt. Itt élt IV. Béla magyar király volt, aki a tatár hódítás elől menekült. Trogir legfőbb nevezetességei a középkori épületek: a Szent Márk torony, a Kamerlengo citadella, a Szent Lőrinc-székesegyház, a kis Szent Sebestyén templom, illetve a több mint ezer éves Szent Borbála-templom.

102126432 - scenic view at medieval town motovun in croatia, city walls and promenade.

Motovun városa

Az Isztriai félsziget közepén, egy domb tetején található Motovun városa. A valódi olaszos, középkori hangulatot árasztó kisváros tökéletes célpont egy kellemes, barangolós, romantikus naphoz. Érdemes megkóstolni a helyi sonkát és sajtot, és felsétálni a várfalhoz, ahonnan csodás kilátás nyílik.

48138324 - old hitoric zagreb street view, capital of croatia

Zágráb óvárosa

Horvátország fővárosa igazi őskori település, a horvát lakosság a VI. században érkezett ide. A horvát főváros tulajdonképpen három város egyben: a Káptalandomb, az Alsóváros, ahol széles sugárutakat, hatalmas tereket, és szecessziós épületeket találunk, és a Felsőváros, amely meghitt, középkori hangulattal vár minket. Ha városnézés közben megéheznénk, próbáljuk ki Zágrábban az elérhető árú mediterrán fogásokat kínáló Zrno bio bistrót vagy a Duksa Pizzát.

78828143 - opatija park and architecture panoramic view, kvarner bay, croatia

Opatija, a boldog békeidők hangulata

A Kvarner-öböl partján fekvő – egykor Abbáziának hívott – üdülőváros napjainkban is azt a békebeli hangulatot árasztja, amit fénykorában, a XIX-XX. század fordulóján élvezhettek a pihenni kívánó urak és hölgyek. Itt nyaralt többek közt I. Ferenc József is. A gyógyító klímája miatt is népszerű üdülőhely szanatóriumaiban nagyrészt magyar orvosok ügyeltek a gazdag vendégek egészségére.  A mediterrán város gyönyörű pálma-, leander- és babérparkjai között ma is gazdagságról és kifinomult eleganciáról árulkodó villák bújnak meg, persze ma már sok közülük szálloda. Híres és népszerű strandsétánya, az elegáns, impozáns Lungomare mintegy száz éves, és kihagyhatatlan élmény, ha arra járunk.

Nézze meg az autópályadíj-kalkulátor segítségével, Önnek mennyibe kerül majd eljutni a nyaralás helyszínére.