Rákász Gergely ismét Dombóváron koncertezik

Rákász Gergely 15 évesen, az ország legfiatalabb koncertorgonistájaként adta első hangversenyét. 2005-ig az Egyesült Államokban tanult és koncertezett, mindezidáig több mint 1500 fellépése volt Magyarország, Európa és Amerika nagyvárosaiban. Egyedi látásmódja fiatalos lendülettel tölti meg a komolyzenét. Látványkoncertjeivel új műfajt teremtett, melyben képzőművészet, tánc, és színészi játék segítségével tízezrekhez közelítette a műfajt és a hangszert. „Egy Koncert Kékben” című műsorát közel 30 000-en nézték meg szerte Európában. „Bachalley” projektjében, a világon először a művészi paletta két talán legtávolabbi végét kapcsolta össze, Bach fúgáit és a Street Dance-t. VíziZene című produkciója a Dunán, a Rajnán és a Szajnán, minden évben kultúrakedvelő utazók vágyott úti célja. Játszott a Dán Koronahercegnőnek, Magyarország Miniszterelnökének, és a WHO-nak. Jótékonysági projektjeiben, közönségével együtt számos nemes célt támogat, melyek közül a legjelentősebb a Böjte Csaba testvér Tusnádi gyermekotthonában élők jobb sorsa. A koncertjein nem csak a játékával, de a zenetörténetből vett érdekes háttértörténetekkel is rabul ejti közönségét. Iskolaprogramja keretein belül több mint 100 magyar iskolában szólaltak meg hangversenyei, közel 50 000 diák ismerkedett általa a klasszikus orgona zenével. Nyolc szólóalbuma jelent meg. Szülővárosa Győr Kulturális nagykövete, Templomos lovag.

Műsor ismertető:

A Lords of the Organ sorozat a hangszer legnagyobb szerzőit és örökéletű műalkotásaikat állítja színpadra a következő években. Az Orgona Lordjai olyanok a hangszer történetében, mint egy-egy bíbor színű könyvjelző az örökkévalóság enciklopédiájában. A kötet Bachnál természetesen minden évben kinyílik, majd jobban és kevésbé ismert mesterművek között lapozgatunk, a bravúros orgona átiratok pedig mindig más, nem orgona szerzőt emelnek a Lordok közé. A koncert tehát egyszerre kínál jól ismert klasszikus muzsikákat, friss érdekességeket, és meglepő élményeket a hangszerek királyának udvartartásából.

Ízelítő a hangulatból

A Programban:

Idén 120 éve született George Gershwin, billentyűsök méltón ünnepelhetik ezt ikonikus darabja, a Kék Rapszódia műsorra tűzésével. 2010-es teljes zenekari és zongora átiratom orgonára, első volt a világon. Az akkori “Egy Koncert Kékben” látványkoncerteket a Rapszódiával közel 30.000-en nézték meg Európa szerte. A nagyszabású műalkotás idén felfrissítésre került, és új hangszerelésben hallható. A zenetörténeti narrációból kiderül, miképp lehet az, hogy Gershwin az újságból tudta meg, hogy komponálni fog, hogy végzett végül rekord idő alatt, és hogy vajon kék-e a Kék Rapszódia. Egy másik zenei showman is kerek évfordulót ünnepel idén, Antonio Vivaldi 340 éve született. Vajon a “Vörös Pap” tényleg betegeskedett? Vagy mellkasi fájdalmai csak azért jelentkeztek a misék közben, hogy felmentést nyerve a szolgálat alól teljesen a zeneszerzésnek szentelhesse magát? Vivaldi tényleg meg tudott írni annyi idő alatt egy Concerto-t, amíg barátja Velence egyik végéből a másikba sétálva hazaért? Az idei Lords of the Organ hangversenyek az évforduló miatt több műsorszámmal is körülrajongják az olasz mestert. A hallgatóknak pedig a koncertet hallgatva talán kedvük támad felkapni egy maszkot, elveszni a velencei forgatagban, nem tudva, hogy a következő sarkon vajon Isten talál-e rájuk a szépségben, vagy Casanova. Bach mint minden évben idén is műsorra kerül, a szintén évfordulós Debussy, Rossini, Joplin és Bizet művei pedig alkalomszerűen színesítik a műsorokat.

Rákász Gergely rövid nyilatkozata:

“Tudom, hogy az emberiség sok szempontból menthetetlen, elbutulásától szenvedünk nap, mint nap. Legalábbis, aki egy ilyen cikket a kezébe vesz, az biztosan. De mégis érdemes egy olyan utópiáért dolgozni, amelyben az emberek a buszmegállóban könyvekről és koncertekről beszélgetnek. Micsoda világ volna! Persze ebben nekünk klasszikus zenét játszókak is feladatunk van. Úgy kell vonzóvá tennünk a műfajt, hogy széles közönség által befogadható legyen, de közben ne váljon csinnadrattává. Erre az én válaszom a látványkoncert műfaja, amelyben a zenetörténeti kalandozás, a vetítés mind azt segíti elő, hogy bárki közel tudjon kerülni a klasszikusokhoz. A Lords of the Organ sorozat is ezzel a szemlélettel született. Megmutatni az orgona show hangszer arcát. Ezt a hangszert már a rómaiak is használták nagy fesztiváljaikon, szekéren húzták és tömegeket kápráztatott el egy-egy gladiátor viadalon. Királyok és császárok hallgatták, ott volt Hollywood hőskorában a moziban, és ott tud lenni a ma emberének a kikapcsolódás palettáján is, ha a művész bátran használja.”
Rákász Gergely kommentárja új lemezéről, az tavalyi évről és a közelgő hangversenyekről.

“Nagyon boldog vagyok, mert tavaly bemutattuk nyolcadik szólóalbumomat “Christmas” címmel, és közel járunk vele az aranylemezhez. Aztán ha jól megy a munka, akkor idén két új CD is megjelenik, a Lords of the Organ sorozat első két műsora, olyan ikonikus művekkel, mint Raveltől a Bolero, vagy Gershwin Kék Rapszódiája. Visszatekintve a 2017-es év nagyon mozgalmas volt. Jártunk Erdélyben, Franciaországban, és volt idehaza is közel 70 koncertem. Jótékonysági plakátkampányunkkal Önökkel közösen ajándékoztunk Böjte Csaba Tusnádi gyermekotthonának több, mint 1.200.000.- Forintot, amiből az ott élő gyermekeknek egy évig tudtak magyar énektanárt fogadni, hogy a kulturánkat jobban megőrízzük. Voltak egészen rendhagyó hangversenyek, mint a Bach és Bacchus műsor ahol a zene borral párosult, volt hajóutunk a Vízizenével a Szajnán és nagyon sok stúdió napunk az új felvételekkel. Útjára indult a Lords of the Organ sorozatom, amely a tervek szerint minden évben, más más műsorral visszatér a fesztiválokba. Nem titkolt célom volt már a cím választással is, hogy amint Michael Flatley Lord of the Dance sorozata valami nagyon ősit, elementáris erejű és értékes műfajt a széles tömegek számára is érdekessé tett, ugyanez megtörténhessen az orgonával is. Szembe kellett néznem vele, hogy a hangszerem sokak szemében az unalom, és a régimódiság szimbólumává vált. Évek óta dolgozom ez ellen a negatív trend ellen mind a látványkoncertjeimmel, mind a zenetörténeti narrációkkal, és ez a műsor egy újabb lépés ebben az irányban. Nagyon boldog vagyok, mert az indítás sikertörténet, minden helyszínen teltházzal és rengeteg tapssal. Az idei Lordok Gershwin, Vivaldi és a mindig megszólaló Bach vezetésével remélem folytatják majd ezt a trendet.”

Időpont: 2018. Május 20. 18.00  HELYSZÍN: DOMBÓVÁR – Jézus Szíve Katolikus Templom, Arany János tér.

Jegyelővétel: Művelődési Ház – Humyadi tér 25. Tel.: (74) 466 538 és a jegy.hu országos hálózatban.  Jegyárak: 2.500.-Ft.

Bővebb információk: http://www.rakaszgergely.hu/
Sajtófőnök – Kristóf Hajni +36302189268
Management – Hrabovszky Balázs +36204288635