Német cserediákok a Szent Orsolya Iskolaközpontban

Iskolánk cserediák-kapcsolata már 4 éve él a RudersbergiSchulzentrum tanulóival és tanáraival.Hosszas egyeztetés és szervezés után 14 német diák és 2 tanárnő, SilkeOlbrich és UteLässig érkezett hozzánk, hogy iskolánk diákjaival töltsenek egy tartalmas hetet.

A német delegáció két napot töltött Budapesten, ismerkedtek fővárosunk látnivalóival, Dombóvár felé tartva pedig fürödtek a 26 C ̊ fokos Balatonban.Az iskola előtt tanulóink és szüleik népes hada várta őket, majd a cserediák-párok találkozása után kezdődött a fogadás, amelyet a „Püfülüsz” zenekar produkciója és Steiner Ingrid aerobic- bemutatója színesített.

A hét programja iskolalátogatással folytatódott, ahol a német csapat iskolánk minden diákjával találkozhatott, valamint együtt sportolt iskolánk összes tanulója a német fiúkkal és lányokkal. Újra megszerveztük és lebonyolítottuk a „Sportabzeichent”, a német jelvényszerző versenyt, ami miatt tulajdonképpen a testvériskola-kapcsolat kialakult.

Célunk a német-magyar barátság megszilárdítása és gyermekeink német nyelvi ismereteinek bővítése mellett az volt, hogy bemutassunk igazi hungaricumokat. Ellátogattunk Kaposmérőbe, ahol megtekintettük Kassai Lajos lovasíjászegyedülálló bemutatóját, két napot töltöttünk akabókapusztailovastáborban, fürödtünk Tamásiban,felkerestük a tamási Vadasparkot, szedtünk levendulát a levendulamezőn, látogatói voltunk egy tehenészeti és borjútelepnek. Lángost sütöttünk és hatalmas étvággyal fogyasztottunk Sütvényben, miközben kocsikáztunk egy nagyszerű fogathajtóval, tábortűz mellett hallgattuk Tieger Lilla gitárszólóját, valamint Németh Gréti szaxofon előadását.

Sokszínűen, tartalmasan, élménydúsan és változatosan telt a hét, amihez társult a vendéglátó családok szívélyes fogadása, hiszen a német diákok mind családoknál voltak elszállásolva.Merem állítani, szívünket-lelkünket kitettük, hogy mindez jól sikerüljön, hogy vendégeink elégedetten és élményekben gazdagon térjenek haza.

Szeretném köszönetemet kifejezni mindenkinek, aki mellénk állt, aki támogatott bennünket, elsősorban iskolánknak, a Szent Orsolya Iskolaközpontnak, amely teret adott ennek a kapcsolatnak nem kis anyagi támogatást nyújtva a látogatás megvalósulásához. Köszönet Kiss Bélának, Dombóvár alpolgármesterének, aki fogadott bennünket, köszönet Pápai László zenetanárnak, a fellépő diákoknak, Pusztai Lászlónak, Nagykónyi polgármesterének és Zemán Tündének, Nagykónyi jegyzőjének, akik maximális mértékben, mind anyagi, mind szervezési területen támogatták a Tamási városában és környékén zajló programjainkat, valamit a Tieger család minden tagjának, akik a lángossütést, a lovaskocsikázást megvalósították.

Köszönet minden kollégámnak, nem utolsó sorban Heiszné Takács Tímeának, aki mindenben segített, hogy a hét színvonalasan teljen. A szülőket sem szeretném kihagyni, akik nélkül mindez nem valósult volna meg.Kiemelném Kataticsné Szollár Emesét és Takácsné Kovács Beát. Mindegy volt, hogy a cserediák vega, liszt- vagy tejérzékeny, allergiás, immunbeteg, mindent megoldottunk! A Tárnok Trans pedig minden kívánságunkat kielégítve pontosan és megbízhatóan szállított bennünket az egész Dunántúlon.

Tulajdonképpen ilyenkor döbbenek rá, mekkora összefogás van a magyar emberekben, amikor egy a cél. megmutassuk, milyenek vagyunk mi magyarok, milyen a mentalitásunk, mire vagyunk büszkék, mik az értékeink!

Reméljük, hogy ezt a ‘”feelinget” -“Wohlgefühl”-t vitték a német diákok és tanáraik hazájukba, Németországba!

Horváth Zsoltné, Ancsa néni

német nyelvtanár

Dombóvár, 2018. 06. 18.