Húsvéti répatorta

hozzávalók:
a tésztához
2 db tojás (egész)
100 g nádcukor
2 ek zsír
180 g rétesliszt
1 késhegynyi szódabikarbóna
1 teáskanál sütőpor
1 csipet só
1 teáskanál fahéj
1 teáskanál szegfűszeg
300 g sárgarépa (durvára reszelve)
50 g mazsola (világos, arany mazsola darabolva)
100 g dió (apróra darabolva)
50 g kandírozott narancshéj
a krémhez
250 g mascarpone
50 g vaj
100 g porcukor
1 narancsból nyert narancshéj (lereszelve)

Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki sütőpapírral vagy kenjünk meg vajjal egy nagyméretű, tortaformát. Mérjük ki a hozzávalókat.
Egy nagy tálba verjük fel a tojást, adjuk hozzá az olajat, barna cukrot, és krémesre keverjük ki.
Egy másik tálban a lisztet, sót, szódabikarbónát, sütőport és a fűszereket keverjük jól össze, majd ezt a keveréket óvatosan adagoljuk hozzá a tojásos krémhez, és simára keverjük el.
A finomra reszelt répát, darabolt mazsolát és az apróra vágott diót és a narancshéjat egy tálba keverjük össze, majd ezt keverjük bele a lisztes masszába.
Öntsük a keveréket a tortaformába, és süssük tűpróbáig (150-160 fokon kb. 30-40 perc). Majd hagyjuk teljesen kihűlni.
Krém
Keverjük össze a krémsajtot, vajat, porcukrot és a narancshéját, és kenjük meg vele a sütemény tetejét.
Díszítésnek diót, fahéjat vagy narancshéjat ajánlok.


IMG_4959