Almás-mákos kevert – cukor és liszt nélkül

Hozzávalók:

  • 25 dkg mák
  • 15 dkg xilit
  • 4 db tojás
  • 10 dkg vaj
  • 3 db nagy alma
  • 5 dkg mandulaforgács
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
  • 1 csipet só

Elkészítés:

Az almát mosd meg, és reszeld le nagyobb lyukú reszelőn. A tojásokat válaszd ketté, majd a sárgákat keverd habosra a xilittel és a vajjal. Rakd hozzá az almát, a mákot, a vaníliás cukrot, a fahéjat és a szódabikarbónát. Végül forgasd hozzá több részletben a csipet sóval kemény habbá vert tojásfehérjét. A masszát öntsd egy sütőpapírral bélelt tortaformába, vagy tepsibe, és kicsit egyengesd el. Szórd meg a tetejét mandulaforgáccsal.
Told előmelegített sütőbe, és süsd meg 180 fokon körülbelül 30-35 perc alatt. Mielőtt kivennéd a sütőből, végezz tűpróbát. Szúrj a tésztába egy hegyes kést vagy tűt. Ha nem lesz ragacsos, vedd ki, ellenkező esetben süsd tovább. Ha kihűl, szeleteld fel, majd szórd meg porcukorral.

A sütinek az almától fantasztikusan puha lesz az állaga. Vaníliasodóval vagy csokiöntettel teheted még ellenállhatatlanabbá, a tésztába pedig cukrozott narancs- vagy citromhéjat is keverhetsz.