Almás habos (diós)

Igazi vendégváró sütemény.
Fagyos reggeleken a nap a konyhámba süt. A vanília, a fahéj, az alma illata gyermeki mosolyokat idéz, felmelegít.
A hozzávalóknál zárójelben feltüntetett adalékokat használtam, így kevésbé “kártékony”.

Hozzávalók:
Tésztához:
30 dkg liszt (15 dkg gesztenyeliszt, 15 dkg liszt), 15 dkg olvasztott kókuszzsír, 10 dkg cukor (kókuszvirág cukor), 4 tojás sárgája, 1 csomag sütőpor, 1 dl tej
Töltelék:
1,5 kg alma, 10 dkg cukor (kókuszvirág cukor), 1 vaníliás cukor, 1 teáskanál fahéj, 1 citrom reszelt héja (elhagyható), 1 citrom leve, 2 evőkanál utifűmaghéj
Habhoz:
4 tojás fehérje, 20 dkg cukor, 5 dkg szeletelt mandula vagy dió vagy mogyoró
Elkészítése:
Az almát meghámozzuk, lereszeljük és a cukorral, a fahéjjal, a reszelt citromhéjjal fedő alatt megpároljuk. Miután hűlt egy kicsit hozzákeverjük a narancslevet és az utifűmaghéjat. A tésztához a kókuszzsírt egy kicsit megolvasztjuk és az összes hozzávalót egy tálba mérjük és jól összekeverjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és 180 fokra előmelegített sütőben sütjük kb 15 percet. Rákenjük a tölteléket és újabb 15 percre a sütőbe tesszük. A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük és az alma tetejére simítjuk, megszórjuk a választott magvakkal. Visszatesszük a 180 fokos sütőbe pár percre (3-4), majd visszavesszük a hőfokot 140 fokra és 20-25 percig átsütjük.


IMG_20170121_092643